Loading...
Skip to Content

Realisatie

La Vignette

Een Franse Straatnaam

Sommige verhalen komen gewoon op ons pad en zijn te boeiend om te laten liggen. In 2017 verhuisden we naar het straatje La Vignette. Niet zo alledaags, behalve als je bedenkt dat deze straat in Leuven ligt, waar het Frans al meer dan 50 jaar verbannen is. Waarom draagt onze straat dan een Franse naam? Met deze zoektocht begaven we ons op pad en na heel wat speurwerk ontdekten we het verhaal van de vergeten brouwerij La Vignette, de eerste moderne brouwerij van België.

Ode Aan De Brouwerij

De ontdekking van dit vergeten brouwerijverhaal inspireerde ons meteen tot een kunstzinnig project. Het idee ontstond om een muurschildering te creëren als eerbetoon aan brouwerij La Vignette. Deze muurschildering werd een onderdeel van een buurtproject, gefinancierd door de stad Leuven. Samen met handlettering-artieste Geertrui Storms hebben we de creatie en uitvoering van dit kunstwerk verzorgd. Je kunt deze prachtige muurschildering bewonderen op de kruising van La Vignette en de Fonteinstraat.

Het Leuvens Witbier

Tijdens onze research kwamen we toevallig een authentiek recept tegen voor witbier uit 1851 van de vergeten brouwerij. En zoals je misschien al raadt, gingen we hiermee aan de slag. Het plan was om éénmalig 100 bedrukte beugelflessen te vullen met onze eigen interpretatie van dit witbierrecept, die we zouden verspreiden bij de onthulling van de muurschildering. Dit bierverhaal kreeg echter nog een staartje en is nu verkrijgbaar onder de naam 'Etikett'.