Loading...
Skip to Content

Realisatie

Congodorpen

Een Ware Held

Wie kan weerstaan aan heldenverhalen? Maar vaak verdienen echte helden meer erkenning dan ze krijgen. Dat is precies waarom we met Congodorpen zo'n sterke connectie vonden. Als één van de oudste NGO's in ons land, heeft hun geschiedenis alle kenmerken van een heldenverhaal: ze hebben zich geweerd tegen verschillende pandemieën, hebben een pioniersrol gespeeld in wat nu bekend staat als 'fairtrade', en ontvingen zelfs koninklijk bezoek. Tegenwoordig zijn ze actief op het platteland van zowel DR Congo als Marokko. Een extra weetje: de oprichter, Pater Léonard Van Baelen, werd in 2003 uitgeroepen tot Europese held door het gerenommeerde Time Magazine. Een echt heldenepos dus!

Een Compleet Plaatje

Wat Kevin aantrof bij Congodorpen was als een droom voor elke verhalenverteller: een groot archief vol met verhalen die meer dan 50 jaar geschiedenis omvatten, opgeslagen in dozen, mappen en fardes. Het was een uitdaging om deze geschiedenis te reconstrueren, maar gelukkig kon hij rekenen op enkele medewerkers die de beginjaren hadden meegemaakt. Natuurlijk werd er ook naar het heden gekeken, want ook vandaag de dag maakt de NGO echt het verschil op het Afrikaanse continent. De verzamelde informatie uit het verleden en het heden werd op een prachtige manier verwerkt in een vernieuwde nieuwsbrief die elk kwartaal bij de sympathisanten wordt bezorgd.

Een Stripverhaal

De fondsenwerving van Congodorpen kende echter een serieuze terugval om verschillende redenen, dus er was behoefte aan een nieuwe aanpak. Helden en strips gaan hand in hand, dus waarom geen stripverhaal verkopen over die andere Congolese held, Patrice Lumumba? Lumumba is het symbool van de Congolese onafhankelijkheidsstrijd en een uiterst boeiende persoonlijkheid. De Congolese striptekenaar Asimba Bathy slaagde erin dit levensverhaal prachtig in beeld te brengen. Met een succesvolle crowdfunding werd de productie gefinancierd, en als kers op de taart werd de strip zelfs gepresenteerd in het Belgisch Stripmuseum te Brussel.